Wie is Harrie

harrievisser45@gmail.com 0624342591

Dit is mijn leven
Mijn naam is Harm Visser (Harrie) en ben geboren op 11 april 1945 te Emmer Compascuum.
Het gezin verhuisde na mijn geboorte naar Muidenberg bij Amsterdam, op slechts 50 meter van het IJsselmeer.
Op mijn 8 ste zag ik een kunstenaar, die het IJsselmeer met bootjes schilderde. Ik ging snel naar huis en timmerde wat latjes in elkaar. De volgende dag ging ik ook tekenen. Mijn tekeningen werden op school opgehangen in de klas. Niet lang daarna verhuisden we van Muidenberg naar Groningen, waar ik de lagere school en de Mulo heb doorlopen. Vervolgens dus aan het werk, zoals mijn ouders aan hun kinderen doorgaven.
Ik ging werken bij Actieffilm, een bedrijf dat bioscoopreclame maakte. Daar werd van de tekening een dia gemaakt, die met de hand werd ingekleurd. De directeur van het bedrijf gaf mij het advies om de avondopleiding aan de Academie Minerva te gaan volgen. Daar bezocht ik de vijfjarige opleiding voor tekenen en schilderen. Zo gezegd zo gedaan. Al heb ik heb het in 3 jaar gedaan.
De directeur van ABK Minerva, de heer van de Wessel, vond dat ik de dagopleiding moest volgen.
Helaas waren mijn ouders waren niet financieel draagkrachtig om deze opleiding te kunnen betalen.
De directeur wist echter een paar mogelijkheden om het toch door te laten gaan, zodat het uiteindelijk toch rond was voor mij. De opleiding heb ik in 4 jaar afgerond met mooie cijferlijst en voor portret zelfs een 9.
Maar ook werd het tijd voor militaire dienstplicht. Voor de dienstplicht trouwde ik met mijn grote liefde Dineke en werd ik kostwinner. Ik was toen pas 21 jaar oud en werd de eerste uitwonende dienstplichtige van Nederland. Onder dienst mocht ik af en toe kalligraferen in een boek voor de
beëdigde officieren en karikaturen tekenen voor het maandblad. Wij kregen in de loop van de jaren drie jongens: Robert, Edwin en Jeroen.
Na de dienstplicht kreeg ik een baan aangeboden in het onderwijs in Hoogeveen, waar ik als leraar aan de slag kon in de creatieve vakken aan een detailhandelsschool LDS, MDS en MAVO 4
examenklas. Na enkele jaren kon ik in Emmen een vaste baan krijgen aan de Statenschool, later Suydevelt College en uiteindelijk Drenthe College. Ik gaf les in de creatieve vakken, waar allerlei activiteiten werden ontwikkeld zoals musicals, projecten en applicatie cursussen.
Ook werkte ik mee aan een project met Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoek gedaan werd naar hoe het kind bijvoorbeeld cognitief in elkaar zit. Dit boekwerk van 80 pagina’s mocht ik in een Excel-programma uitwerken tot één pagina. Ik werkte ook mee aan het centraal schriftelijk eindexamen en organiseerde landelijke etaleer wedstrijden.
Klaas Jonker, een bekende etaleur in Emmen, zat in de commissie die bepaalde welke school in 1980 het beste was. Titel: “Steengoed 1980” met porseleinen artikelen bij de toenmalige V&D. Schoolproject: werklozen project maquette nu Parc Sandur. De trein die gekaapt was geschilderd op een wand in school. Decoraties gemaakt voor musicals op school o.l.v. Rob Wilhelm. Kortom ik werkte vele jaren met veel plezier in het onderwijs. In 2005 vonden bezuinigingen plaats op de school, daardoor moesten 80 leraren stoppen. Toen heb ik er toch voor gekozen om er met 59 jaar er uit te gaan en andere dingen te gaan doen. Dingen die ik deels al in mijn vrije tijd deed.
Ik werkte mee aan diverse exposities en projecten. Al jaren geef ik diverse cursussen, ontwerp ik logo’s en andere grafische vormgeving. Je zou mij of mijn werk misschien kennen van:

 • Exposities, zoals op kunstmarkten in Drenthe, in ziekenhuizen, gemeente Bunne, Secretarie
  Meppel, Galerie Wildevuur, Westerbork Dirk Mulder, Rensenpark Drents portret, Vrij na 45
  Picture Groningen, De Nachtwacht van Emmen.
 • Projecten: Drentse Schrievers, Neije boeren, Komaf aarden in Drenthe, Westerbork , Vrij na
  45, De Nachtwacht van Emmen.
 • Cursussen: tekst- en prijskaarten schrijven voor supermarkten, slagers en AGF bedrijven,
  diverse langlopende cursussen tekenen en schilderen.
 • Grafische vormgeving: Huisstijlen, logo’s en borden voor onder andere v.v. Bargeres, Turf café,
  Statenschool, Suydevelt College, DZOH, de Nachtwacht van Emmen met reclamebureau Reclamare vormgeven van huisstijl, advertenties, folders en briefpapier, etc.; ontwerpen van borden per hole en
  scorekaart voor Golfparc Sandur.
 • Internet: Op YouTube staan onder andere cursussen en lessen; zie Harrie Visser

De laatste jaren ben ik vooral bezig met De Nachtwacht van Emmen, waar ik mede-initiatiefnemer van ben. Als creatief leider ben ik verantwoordelijk voor het ontwerp van het logo, de folders, sponsorbordjes, vrijwilligersbordjes, bordjes met aanduidingen, kleurplaten. Ook zorgde ik voor de Nachtwacht op ware grootte, de details op ware grootte, de vormgeving van de website, afbeelding digitaal en het contact met het Rijksmuseum Amsterdam. Ik begeleid en coördineer alle vrijwilligers,
ben verantwoordelijk voor het gebruik van het Savannehuis. Ook ben ik contactpersoon voor sponsors en de diverse media, waarbij ik de pers informeer over de vorderingen van de Nachtwacht van Emmen.